Accountantskantoor KPMG moet 7 miljoen euro betalen aan het Openbaar Ministerie (OM) voor het verhullen van betalingen aan buitenlandse agenten door bouwbedrijf Ballast Nedam.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De helft van de schikking die KPMG met het OM trof, bestaat uit een boete en de helft uit de ontneming van winst op de opdracht van Ballast Nedam. Het onderzoek naar drie voormalige accountants van KPMG, die als verdachten gelden in de zaak, zal door het OM worden voortgezet. Twee van de drie betreffende ex-werknemers zijn inmiddels met pensioen, van de derde heeft KPMG zelf afscheid genomen.

Volgens het OM heeft KPMG accountantscontroles verricht “op een wijze die mede mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld konden blijven”. Ook besteedde KPMG onvoldoende aandacht aan de naleving van zorgvuldigheids- en integriteitseisen.

Steekpenningen

Medewerkers van bouwbedrijf Ballast Nedam betaalden eind jaren 90 en aan het begin van deze eeuw honderden miljoen euro’s aan steekpenningen, waarmee bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald.

Het bouwbedrijf trof in deze zaak zelf eind vorig jaar een schikking met het OM. De dochtervennootschappen van Ballast Nedam waar de malversaties plaatsvonden, betaalden 5 miljoen euro. Ook moest het concern een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen euro onherroepelijk opgeven.

Accountants KPMG verhulden misstanden

Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen van KPMG Nederland sprak maandag van een "uiterst ongelukkige'' zaak. "We zijn geschokt door de feiten zoals deze in de afgelopen maanden uit deze zaak naar voren zijn gekomen en vinden dit volstrekt onacceptabel.'' KPMG heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Volgens Van Breukelen hebben accountants van KPMG tussen 2000 en 2003 ervoor gezorgd dat misstanden in de jaarrekeningen van Ballast Nedam werden verhuld. "Ons past slechts nederigheid dat dit is gebeurd'', stelde hij. "De samenleving mag ons aanspreken op onze rol als vertrouwenspersoon in het maatschappelijke verkeer.''

Van Breukelen sprak van een forse boete. Het bedrag zal worden opgehoest door de 150 partners van het bedrijf.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl